Paljun käyttöohje

PALJUKÄRRYN KÄYTTÖÖNOTTO

1. Irroita paljukärry vetoautosta ja sijoita se tukevalle ja tasaiselle alustalle. Tue renkaita tarvittaessa rengaskiiloilla.
2. Säädä nokkapyörästä kärry vaakatasoon. Voit tarkistaa kärryn suoruuden vesivaa’alla (paljussa kiinni). Lukitse paljukärry aisalukolla.
3. Tarkista, että kamiinan vesitulppa ja altaan vedenpoistohana ovat kiinni. Jos kiipeät paljuun, laske vähintään takana olevat kulmatuet alas jottei paljukärry kippaa.
4. Laske kärryn kulmatuet nyt alas ja kiristä ne huolellisesti. Mikäli pintamaa on pehmeää, muista jakaa paino isommalle alalle asettamalla kulmatukien alle esim. laudanpalat. Löysää nokkapyörää, ettei paino kohdistu siihen paljun täyttyessä.
5. Täytä palju vedellä vähintään 5 cm ylemmän kamiinan liitosputken yläpuolelle ennen sytyttämistä. MERIALUMIINIKAMIINA EI KESTÄ LÄMMITTÄMISTÄ ILMAN VETTÄ! Jatka veden täyttämistä. Älä täytä piripintaan, koska altaaseen mentäessä vesi tulee yli.
6. Laita kamiinan piippu paikoilleen ennen sytyttämistä.

 

PALJUN LÄMMITYS

1. Sytytä kamiina vasta, kun vesi on vähintään 10 cm ylemmän kamiinan liitosputken yläpuolella. Kuivilla koivuklapeilla vesi lämpenee nopeimmin. Sopiva veden lämpötila on noin 34 – 38 astetta. Liian lämmin vesi on yhtä epämiellyttävää kuin liian kylmä vesi.
2. Paljun lämmitys vie aikaa noin 2 – 4 tuntia riippuen veden alkulämpötilasta, ulkolämpötilasta, käytettävistä puista jne. Kannen pitäminen paikallaan lyhentää lämmitysaikaa. Kamiinassa saa polttaa vain ja ainoastaan kuivaa puuta. Talousjätteiden, roskien, muovien, lastulevyjen ym. polttaminen on ehdottomasti kielletty! Muovin palamistuotteet tiivistyvät kamiinaan ja kamiina sulaa.
3. Vesi kiertää automaattisesti altaan ja kamiinan välillä veden lämmetessä. Tästä huolimatta, raota kantta ja sekoita melalla vettä muutaman kerran lämmityksen aikana.
4. Mittaa veden lämpötilaa sekoituksen jälkeen. Kun vesi alkaa olla noin 30 asteista lisää puita maltillisesti.
5. Mikäli lämpötila laskee pakkasen puolelle, pidäthän huolen siitä ettei vesi pääse jäätymään. Jäätynyt vesi rikkoo pahimmassa tapauksessa lasikuitualtaan ja kamiinan. Mikäli on riski jäätymiselle, lisää riittävästi puita kylpemisen päätteeksi (esim. yöksi) ja jatka lämmittämistä tarpeen mukaan seuraavana päivänä.

 

PALJUN TYHJENNYS

1. Paljua ei saa missään vaiheessa tyhjentää vedestä jos kamiinassa on vielä tuli tai hiillos!
2. Avaa poistohana paljun edestä. Jos et halua sukeltaa altaan pohjalle, voit myös tyhjentää paljun irroittamalla kamiinan vesitulpan. Tällöin altaan vedenpoistotulppa voidaan poistaa lopuksi, kun vettä on vain vähän altaan pohjalla.

Tyhjennyksen kesto
• Noin 30 minuuttia, kun avataan sekä altaan vedenpoistohana että kamiinan vesitulppa
• Noin 40 minuuttia, kun avataan vain kamiinan vesitulppa

Molemmat tulpat tulee joka tapauksessa avata jottei kamiinaan tai altaaseen jää yhtään vettä. Paljua ei tarvitse pestä, mutta katsothan ettei paljun pohjalle jää roskia.
3. Kamiinan vesitulppa takaisin rasiaan portaiden alle, pudota altaan vedenpoistotulppa altaan pohjalle.
4. Nosta kulmatuet ylös vasta sitten kun allas on kokonaan tyhjä ja olet laittanut kannen paikoilleen. Kiinnitä kaikki kiinnikkeet, kansi menee paikoilleen vain yhdellä tavalla.
5. Irroita kamiinan piippu (ylempi osa) ja laita sille tarkoitettuun paikkaan portaiden alle.
6. Tyhjennä tuhkalaatikko tuhkista.
7. Tarkista kärryn kiinnitys vetokoukkuun, ja että nokkapyörä sekä kulmatuet ovat ylhäällä ja kiristettyinä.

VAROITUS / MUUTA HUOMIOITAVAA

• Kamiinaa ei saa sytyttää ennen kuin palju on täytetty vedellä vähintään 5cm ylemmän kamiinan liitosputken yläpuolelle.
• Paljua ei myöskään saa tyhjentää mikäli kamiinassa on tuli tai edes hiillos. Mikäli palju pääsee tyhjenemään äkillisesti, tuli on sammutettava välittömästi kamiinasta.
• Paljua tai kamiinaa ei saa päästää jäätymään.
• Kylpytynnyrin reunoille ei saa astua tai siinä ei saa istua / seistä.
• Täytön aikana ja kylpemisen päätteeksi, pidä kansi kiinnitettynä paljun päällä vähintään parilla kiinnitysremmillä jottei tuuli vie kantta.
• Paljun portaat ja muu ympäristö ovat liukkaita. Portaat ovat etenkin talvella liukkaat, kun vesi jäätyy niihin. Liiku rauhallisesti.
• Pidäthän huolen itsestäsi ja muista kylpijöistä, ettei kukaan polta itseään kuumaan kamiinaan tai savupiippuun. Pidäthän huolen myös ettei kukaan nukahda ja huku paljuun.
• Kylpytynnyriin tulee erittäin kuumaa vettä ylemmästä kamiinan liitosaukosta, vältä istumista tällä paikalla.
• Juo kylpemisen aikana vettä tai muita alkoholittomia nesteitä riittävästi pitääksesi huolta kehosi nestetasapainosta.
• Valvo aina lasten kylpyhetkiä, varsinkin jos he eivät osaa uida. Hyppiminen paljuun on kiellettyä. Paljuun kiipeäminen ja sieltä pois nouseminen tehdään portaiden kautta.
• Paljun sisällä ei saa kuljettaa mitään ja paljun on oltava täysin tyhjä vedestä ennen paljukärryn vetämistä.
• Pidäthän hyvää huolta kylpytynnyristä jolloin myös seuraavat kylpijät pääsevät nauttimaan hyväkuntoisesta paljusta:
• Ethän hämmennä melalla vettä lasikuitualtaan reunoja / pohjaa pitkin
• Paljun kansi on hyvä nostaa ilmaan kahden henkilön voimin, jolloin kansi ei naarmuta altaan reunoja